Using French locale, accentuation not working in mailbox content

Hello,

Here you can find the issue with my localization :
https://ibb.co/hdMnBx

System : Ubuntu 16.04.4
Kopano Server (community) : 8.6.80.538-0+56.1
Kopano Webapp : 3.4.12.1395+787.1
package language-pack-fr installed
system locale :

LANG=fr_FR.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="fr_FR.UTF-8"
LC_NUMERIC="fr_FR.UTF-8"
LC_TIME="fr_FR.UTF-8"
LC_COLLATE="fr_FR.UTF-8"
LC_MONETARY="fr_FR.UTF-8"
LC_MESSAGES="fr_FR.UTF-8"
LC_PAPER="fr_FR.UTF-8"
LC_NAME="fr_FR.UTF-8"
LC_ADDRESS="fr_FR.UTF-8"
LC_TELEPHONE="fr_FR.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="fr_FR.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="fr_FR.UTF-8"

/etc/default/kopano

KOPANO_LOCALE="fr_FR.UTF-8"
KOPANO_USERSCRIPT_LOCALE="fr_FR.UTF-8"

I have tried several charset settings (fr_FR.ISO-8859-1 / fr_FR) the issue remains.

The only workaround that I 've found is to force localization using this command :

kopano-localize-folders -u user --lang fr_FR.UTF-8

I’d like to correct some french translation, Is it possible to have an access to the weblate tools. I’have already suscribed to the translation group.

Thanks
Regards,

Hai,
check /etc/default/locale and needed run locale-gen
reboot the server to make sure everything is set to the new locales.

Here is the content of /etc/default/locale
LANG=fr_FR.UTF-8

regenerated locales
rebooted the server

I 've created a new account, the issue remains…

ah… i had a better look at you posted picture.

i noticed… the first line : Afficher tous les répertoires.

repertoires, spelled correctly there, ,but bit lower in the inbox not.
… imo… bug found and i cannot fix that.

Hi @bsheep ,

these display errors are usually caused by the Webserver/PHP. You have to make both of them understand your locale as well.

I have the same issue with Portuguese accentuation. Running the script to change mapi folders names after creating the user store solves the issue. I run it with the user creation script.

It has to do with unicode incorrectly set in python. In my first installation it was working but after an update, don’t exactly remember which, it started exhibiting this problem

https://forum.kopano.io/topic/1297/core-8-6-80-621-german-umlauts-broken-in-the-subject-line-of-sent-mails/4 makes mention of this as well.

@nbj said in Using French locale, accentuation not working in mailbox content:

It has to do with unicode incorrectly set in python.

how did you get to python here? its a c binary that creates stores.

Managed to reproduce the issue and create a ticket for followup https://jira.kopano.io/browse/KC-1140

Hello!

I can confirm that. In a Samba4 AD environment a kopano-cli --list-users automatically creates the stores, but all with wrong umlauts.

I had to manually remove and rebuild each store.

With kopano-cli --create-store --user doe --lang de_DE.UTF-8 the wrong umlauts remain.

With kopano-storeadm -h default: -Cn doe -l de_DE.UTF-8 the umlauts are correct.

Viele Grüße
Heinz